Djurbesättningen består i grunden av ca 20 st moderdjur av rasen Charolais. Rasen började importeras till Sverige från Frankrike i början av 1960-talet. Det är en ras som är väl lämpad för köttproduction, djuren växer sig stora utan att bli för feta, ändå är köttet mört och saftigt. De vuxna korna väger ca 800-900 kg och avelstjurarna kan väga upp emot 1500 kg levande vikt. Eftersom korna vistas mycket utomhus hela året styr vi kalvningarna till mars och april så att de nya kalvarna kommer när vårsolen börjar värma lite men ändå så tidigt att de kan börja äta gräs och tillgodogöra sig näringen i gräset när det är som bäst på försommaren.ko3

Kalvarna går hos korna hela sommaren. På hösten skiljer vi dem från sina mammor, så att korna får en viloperiod innan nästa års kalv skall födas. När kalvarna föds väger de ca 40-50 kg eftersom de har fri tillgång på mjölk från korna mår de bra och växer på ett år till ca 450-550 kg för kvigkalvarna och 600- 700 kg för tjurkalvarna.

Sommaren 2015 köpte vi en ny avelstjur av rasen Aberdeen Angus, ska bli spännande att se hur korsningarna kommer se ut. Angus är ju en lättare köttras,så lite mindre borde de bli. Det sägs också att de ger ett mer marmorerat kött.

Vi odlar själva allt grovfoder som djuren äter under vintern. När djuren betar gräs under en lång tid på året och under vintern äter i huvudsak ensilerat gräs och klöver innehåller köttet en högre halt av bl.a omega 3.